Yönetim Kendine Bırakılan Eşin Vekalet Akdine Tabi Olduğu İlkesi Vardır
TMK’nın 215. maddesine göre: “Eşlerden birinin açık veya örtülü olarak mallarının yönetimini diğer eşe bırakması halinde, aksi kararlaştırılmış olmadıkça vekalet hükmü uygulanır.”
Kanun maddesinde açıkça ifade edilmiş bulunan bu ilke, mezkur maddenin gerekçesinde de: “Maddede bir eşin açık veya örtülü olarak mallarının yönetimini diğerine bırakması halinde, aksi kararlaştırılmadıkça, eşler arasında vekalet hükümlerinin uygulanacağı kabul edilmiştir. Bu hükme göre, bir eş açıkça veya ses çıkarmamak suretiyle fiilen, mallarının yönetimini diğer eşe bırakabilir. Yönetimin açıkça diğer eşe bırakılması için mutlaka bir mal rejimi sözleşmesi yapılması şart değildir. Bir iş veya şirket sözleşmesi çerçevesinde de bu yönetim diğer eşe bırakılabilir. Bu gibi durumlarda vekalet değil, bu sözleme hükümlerinin uygulanacağı tabiidir.” kolaylıklar yanında; eşlere, birbirlerinden yönetimle ilgili alacak ve tazminat haklarının elde edilmesi bakımından bazı fırsatlar tanıdığı da ortadadır.
Nitekim; kanunun 217.maddesinde yazılı: “Mal rejimi, eşler arasındaki borçların muaccel olmasını önlemez” kuralı gereğince, eşler kendi aralarındaki mevcut anlaşmalar dolayısıyla; yönetimle ilgili olarak birbirlerinden ve mal rejiminin tasfiyesine gerek kalmadan, kararlaştırılan ya da akdi sebeplerle doğan alacaklarını isteme olanağına kavuşabileceklerdir.