Av. Gökhan Yağmur | Makale

Boşanmak İsteyen Eş Bağıştan Rücu Hakkını Hangi Süre İçerisinde Kullanabilir?

oşanma davasının açıldığı tarihte 1 yıllık hak düşürücü süre işlemeye başlar. Yargıtay bu şekilde kabul ediyor.

Borçlar Kanunu 244. (6098 sayılı Türk Borçlar Yasasının 296.) ve devamı maddelerinde düzenlenen bağıştan rücu hukuksal nedenine dayalı olarak açılacak tapu iptali ve tescil davalarının, aynı yasanın 246. (6098 sayılı Türk Borçlar Yasasının 297.) maddesinde öngörülen; “bağışlayan, rücu sebebine vakıf olduğu günden itibaren bir sene içinde bağışlamadan rücu etmeğe hakkı vardır” hükmü gereğince, rücu sebebinin öğrenildiği tarihten itibaren 1 yıllık sürede açılması gerekir.

Bu konuda Yargıtay kararı da sunmamız gerekirse:

“Somut olayda, davacı, davalı eşine karşı boşanma davasını sadakatsizlik ve ağır hakaret iddiasıyla açtığına göre, en geç boşanma davasını açtığı tarihte davalının sadakatsizliğini, başka bir deyişle bağıştan rücu sebebini öğrendiği sabittir.

Bu durumda, boşanma davasının açıldığı 16.11.2006 tarihi ile eldeki davanın açıldığı 28.06.2010 tarihi arasında 1 yıllık hak düşürücü sürenin geçtiği kuşkusuzdur. O halde, davanın hak düşürücü süreden reddine karar verilmesi gerekirken yanılgılı değerlendirme ile işin esasına girilerek yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir. (YARGITAY 1. Hukuk Dairesi ESAS: 2012/16874 KARAR: 2013/2215)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir