Av. Gökhan Yağmur | Makale

Mal Rejiminin Tasfiyesi Dava Dilekçesi

……………NÖBETÇİ (   ) AİLE MAHKEMESİ’NE

İhtiyati tedbir taleplidir.

DAVACI:

VEKİLİ:

DAVALI:

DAVA KONUSU: Mal rejiminin tasfiyesinden kaynaklanan katkı payıdeğer artış payı ve katılma alacağı davasıdır.

HARCA ESAS DEĞER:  Fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla şimdilik 500,00-TL  

AÇIKLAMALARIMIZ:

TARAFLAR ARASINDA BOŞANMA DAVASI SÜRMEKTE OLUP, DAVALI TARAFIN MAL REJİMİNE KONU MALLARI SATARAK MAL KAÇIRMAKTA OLMASI SEBEBİYLE, İHTİYATİ TEDBİR TALEP ETME ZORUNLULUĞUMUZ HASIL OLMUŞTUR

Müvekkil ile davalı halen evlilik birliği içerisinde olup, … sayılı dosyasında boşanma davaları devam etmektedir.

Mal rejimi tasfiyesi davasının görülebilmesi için boşanma konusunda karar verilmiş ve kararın kesinleşmiş olması ön şart ise de şu anda bu davayı açmakta hukuki yarar mevcuttur. Zira davalının, tasfiyeye konu olacak malvarlığı değerlerini müvekkilin haklarına kavuşmasını engellemek amacıyla danışıklı olarak başkalarına devretme durumu söz konusudur. Şöyle ki:

Davalıya, ailesinden “” adresinde arsa kalmış olup, müvekkilimiz tarafından söz konusu arsaya 2009-2010 yıllarında 200.000,00-TL para harcanarak üzerine ev inşa edilmiştir. Bu nedenle müvekkil davalıya ait bu taşınmaz üzerinde TMK’nin 227. maddesinde düzenlenmiş bulunan ve bu maddede belirlenen şekilde yapılacak bir hesaplama ile bulunacak miktarda değer artış payı alacağına sahiptir.

Bununla birlikte işbu taşınmaz aile konutu olarak kullanılmaktadır ve dosyası ile müvekkil ve çocuklarına tahsis edilmiş bulunmaktadır. Ancak, davalı taraf daireyi satmaya çalışmakta olup, davalıya ait olan telefon numarasının bulunduğu satılık ilanı, dilekçemiz ekinde mahkemenize sunulmaktadır.

Ek 1: Davalının mal rejimine konu “” adresindeki eve koyduğu satılık ilanı

Dolayısıyla, davalı üzerine kayıtlı bulunan “” adresindeki taşınmazın üzerine ihtiyati tedbir koyulmadığı durumda, müvekkilimizin işbu davada ciddi anlamda zarara uğrayacağı aşikardır. Bu durumu engellemek açısından ivedilikle tapu kaydı üzerine ihtiyati tedbir kararı konulmasını ve söz konusu arazinin 2B arazisi olması dolayısıyla, … Belediyesi’ne ihtiyati tedbirle alakalı bildirim yapılmasını talep ederiz.

Bunun dışında yine davalının …’da olup adresini bilmediğimiz gayrimenkulü bulunmakta olup,  bu sebeple davalıya ait tüm tapu bilgilerinin araştırılması için(pasif kayıtlar da dahil) … Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne müzekkere yazılmasını talep ediyoruz.  Tapudan gelecek cevaplara göre malların üzerine ihtiyati tedbir konulmasını talep ediyoruz.

Yine, .. Plakalı Renault marka araç, .. plakalı Mercedes marka vinç, … plakalı Volkswagen marka otomobil ve .. plakalı Mercedes marka vinç, davalı üzerine kayıtlı bulunmaktadır ve söz konusu değerlerin edinilmiş mal kapsamında olması dolayısıyla mal rejimine tabidir.

Ancak, değeri yaklaşık 1.000.000,00-TL olan … plakalı vinç, davalı tarafından değerinin çok altında olarak, mal kaçırmak amacıyla yaklaşık 250.000,00-TL’ye satış yoluyla devredilmiştir. Söz konusu durum, davalının kendisine ait olan iş yeri tarafından kesilmiş olan faturayla sabit olup, davalının … adlı işyeri kayıtlarının araştırmasıyla ortaya çıkacaktır. Tarafımızca da yine, .. sayılı dosyasıyla yapılan mal varlığı araştırması mahkemenize sunulmuş olup, davalı hakkında yapılacak mal varlığı sorgulamasında söz konusu vincin artık olmadığı görülebilecektir.

Bununla birlikte, davalı taraf, kendisine ait Facebook hesabından …plakalı Mercedes marka vinci de satışa çıkarmış olup, söz konusu duruma ilişkin görüntü kayıtları dilekçemiz ekinde mahkemenize sunulmaktadır.

Ek 2: .. sayılı dosyası Sosyo-Ekonomik Araştırma Raporu

Ek 3… sayılı dosyası TAKBİS mal varlığı sorgulaması

Ek 4: Davalının mal rejimine konu …. vinç için kendi Facebook sosyal medya hesabından koyduğu satılık ilanı

Anılan sebeplerle, yine davalı üzerinde bulunan vinç ve otomobillere, davalının mal kaçırmasının önüne geçmek üzere müvekkilin boşanma davası sonunda ortaya çıkacak alacak hakkına halel gelmemesi adına ihtiyati tedbir koyulmasını mahkemenizden talep ederiz.

Davalının ailenin ortak parasını kullanarak açmış olduğu, Yapı Kredi Bankası … Şubesi’nde hesabı bulunmaktadır.

Sayın Mahkeme’den Yapı Kredi Bankası Genel Müdürlüğü’ne müzekkere yazılarak davalıya ait hesapların ve hesap hareketlerinin bildirilmesini ve bunlar üzerine ihtiyati tedbir konulmasını talep ediyoruz.

112.000-TL esas sermayeli, … .. isimli işyeri yine davalı adına tescillenmiş olup, söz konusu işletme ve işletmenin elde ettiği kazanç da yine mal rejimine tabidir.

EK-5: 7 Aralık 2010 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi dökümleri

Doktrinde de ifade edildiği üzere, müvekkilin davalı adına bulunan işletmede hak sahipliği bulunmaktadır. “Bu çerçevede; eşlerden birinin, bir esnaf işletmesi veya ticari işletme faaliyeti çerçevesinde ettiği gelir (kazanç) edinilmiş mal grubuna girdiği gibi; işletmeye ilişkin endüstriyel değer artışı da, edinilmiş mal sayılır. Çünkü endüstriyel değer artışı; eşin, işletme faaliyeti çerçevesindeki çalışması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Hâlbuki arz-talep ilişkisine, bir başka deyişle piyasa koşullarına bağlı olan konjonktürel değer artışı, işletmenin hangi mal grubuna (kişisel mal veya edinilmiş mal grubuna) girdiğine bağlı olarak, işletmeyle birlikte değerlendirilir ve buna göre kişisel mal veya edinilmiş mal grubuna girer56. Öğretide, özellikle işletmenin eşin kendisine ait olduğu ve eşin işletmede ekonomik faaliyet sürdürdüğü durumlarda, bu ayrımın sınırlarının çizilmesinin çok zor olabileceği haklı olarak vurgulanmıştır57. Kısaca, eşlerden birinin, bir işletme faaliyeti çerçevesinde yaptığı ekonomik faaliyetin her türlü (ücret, kar payı gibi) karşılığı, “çalışma geliri” olarak edinilmiş mal grubuna girdiği gibi; işletme malvarlığındaki artış da, eşin faaliyetine dayanıyorsa çalışma geliri olarak bu gruba girer58. Marlies Näf Hofmann/Heinz Näf Hofmann, Schweizerisches Ehe- und Erbrecht, Zürich1998, nr.1205; Piotet, 124; Acar, 47-48; Zeytin, 100-101; Şeker, 199; krş. Gümüş, 257

4721 Sayılı Türk Medeni Kanunun 225/2 maddesine göre, boşanma kararı verilmesi halinde mal rejimi dava tarihinden itibaren sona ereceğinden, ilgili kanun hükümlerine göre malların tasfiye edilerek, edinilmiş mallara katılma rejimine göre paylaştırılması ve davalı üzerinde bulunan mallar üzerine tedbir konulması için, bu davayı açma zarureti hâsıl olmuştur.

Yargıtay’ın yerleşik içtihatları da, hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde güçleşeceği durumlarda ihtiyati tedbir kararının verilmesi gerektiği yönündedir.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Esas: 2013/1322 Karar: 2014/403

“Anılan yasal düzenlemeler ışığında somut olaya bakıldığında; davacı tarafın dava ile elde edebileceği alacağı güvence altına almak amacı ile ihtiyati tedbir talebinde bulunulduğu, dava konusu taşınmazlar ve banka hesaplarına tedbir konulmaması durumunda hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşabileceği ya da tamamen imkansız hale gelebileceği veya gecikme sebebiyle bir sakınca yahut ciddi bir zarar da doğabileceği endişesi de gözetilerek, beklenen alacağa göre tedbir talebinin değerlendirilmesi gerekirken yazılı şekilde talebin reddi doğru olmamıştır.”

Yüksek Mahkeme uygulaması, mal rejiminin tasfiyesi davasının boşanma davası açıldıktan sonra açılabileceği ancak bu davanın görülebilmesi için boşanma davasının kesinleşmesinin bekletici mesele yapılması ve dava konusu mallar üzerinde boşanma davası beklenmeksizin ihtiyati tedbir kararı verilebileceği yönündedir.

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 29.06.2012 gün, 2012/6702 E., 2012/6573 sayılı kararı

“…Davacı vekili, tarafların … yılında evlendiklerini ve aralarındaki  boşanma davasının halen devam ettiğini, evlilik birliği içinde edinilerek davalı adına tescil edilen, … sayılı araçların, … sayılı taşınmazların edinilmiş mallara katılma rejimi kapsamında bulunan mallar olduğunu ileri sürerek fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak üzere … TL’nin tasfiye tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsiline ve dava konusu taşınmazlar ile araçların üçüncü kişilere devrinin önlenmesi için üzerlerine ihtiyati tedbir konulmasına karar verilmesini istemiştir.

Nitekim 6100 sayılı HMK.nun 389. maddenin birinci fıkrasında “mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağından ya da tamamen imkansız hale geleceğinden veya gecikme sebebiyle bir sakıncanın yahut ciddi bir zararın doğacağından endişe edilmesi hallerinde, uyuşmazlık konusu hakkında ihtiyati tedbir kararı verilebilir” hükmüne yer verildikten sonra devam eden maddelerde bu konudaki talep, verilecek karar ve içereceği hususlar, teminat, kararın uygulanması gibi sair hususlarda yapılması gerekli usul ve prosedür açıklanmıştır.

Anılan yasal düzenlemeler ışığında; mahkemece, öncelikle haklarındaki ihtiyati tedbir talep edilen taşınmazlar ile araçların rayiç değerleri konusunun uzmanı bilirkişi ya da bilirkişilere tespit ettirilerek, bu mal varlığındaki davalının payı ve davacı tarafın görülmekte olan davada talep ettiği alacak miktarı da gözönünde bulundurularak, davanın lehine sonuçlanması durumunda davacının talep miktarını karşılayıp karşılamayacağı da dikkate alınarak talep hakkında bir karar verilmesi gerekirken; bu husus gözardı edildiği gibi gerekçe de belirtmeksizin ihtiyati tedbir talebinin reddine karar verilmesi doğru olmamıştır…”

YASAL NEDENLER     : TMK m.118 vd, HMK, TBK ve İlgili Mevzuat

DELİLLER                      

  1. … dosyasının celbi- taraflar arasında boşanma davası olduğunu ispatlamaktadır.
  2. Tanık beyanı,

Bilirkişi, yemin, yasal her türlü delil

NETİCE VE TALEP        : 1. Arz edilen nedenlerle davalı üzerine kayıtlı bulunan “….” adresinde kayıtlı bulunan dava konusu taşınmazın tapu kaydı üzerine üçüncü kişilere devrine engel olmak üzere ivedilikle tedbir konulmasına ve bu tedbirin Beykoz Belediyesi’ne yazı yazılarak bildirilmesine,

3- Yapı Kredi Bankası Genel Müdürlüğü’ne müzekkere yazılarak davalıya ait hesapların bildirilmesine ve bunlar üzerine ihtiyati tedbir konulmasına,

4- Yargılama sırasında yapılacak araştırma ve incelemeler sonucunda ortaya çıkacak gerçek alacak miktarını talep etme hakkımız saklı kalmak kaydıyla şimdilik harca esas değer olarak göstermiş bulunduğumuz 500,00 (Beşyüz) TL alacağın (katkı payı alacağımız için dava tarihinden, değer artış payı ve katılma alacağımız için karar tarihinden itibaren hesaplanacak faizi ile birlikte) davalıdan alınarak müvekkile verilmesine,

3. Yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davalıya yükletilmesine karar verilmesini vekaleten talep ederiz.

DAVACI VEKİLİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir